Europa solidară, Europa noastră!

Viitorul Uniunii Europene este în pericol. Visul atâtor generații, din toate colțurile Europei, de a se bucura împreună de pace, democrație, drepturi și bunăstare riscă să se destrame.

Ducem în Parlamentul European vocile celor uitați, ignorați și lăsați în urmă. Vrem o Europă care asigură tuturor demnitate și egalitate: la serviciu, la spital, la școală, pe stradă, acasă. Luptăm pentru zecile de milioane de europeni care trăiesc cu grija zilei de mâine.

România va prospera doar într-o astfel de Europă. Opoziția de dreapta reduce Uniunea Europeană la lupta anticorupție, dar ignoră sărăcia și subdezvoltarea pe care o Europă socială le-ar putea elimina. PSD şi ALDE nu apără interesele Românei în Uniunea Europeană pentru că scopul lor este să nu mai dea socoteală în fața legii. Credem că este nevoie atât de corectitudine și integritate, cât și de dezvoltare economică; iar acestea sunt posibile doar într-o Europă unită și solidară. De aceea suntem pro-europeni, democrați, și solidari – în egală măsură!

Europa noastră va asigura slujbe și condiții de viață decente. O vom construi apărând drepturile angajaților, ale celor discriminaţi pe piața muncii și ale celor marginalizați social.

Vrem o economie europeană solidă, în care decalajele între țări, regiuni, comunităţi, între orașe și sate să se reducă rapid. De aceea, susținem investiții publice majore în infrastructură și în servicii publice; o reformă fiscală la nivel comunitar, care să elimine paradisurile fiscale şi practicile evazioniste; o reformă a zonei Euro, pentru o mai bună coordonare între politicile monetare și cele fiscale.

Europa noastră va fi ecologică. Susținem o tranziție rapidă și echitabilă către surse de energie curată și către o economie circulară; susținem protejarea resurselor naturale, a habitatelor și a biodiversității și încurajarea unui stil de viață și de consum responsabile.

Susținem reorientarea Politicii Agricole Comune pentru a sprijini țăranii, producătorii medii și mici și cooperativele. Agricultura va proteja mediul pentru a produce hrană mai sănătoasă și pentru a garanta un trai decent pentru numeroasele gospodării și agricultori români.

Europa noastră respectă demnitatea umană. Vom proteja drepturile și libertățile fundamentale, militând pentru o legislație curajoasă și pentru instituții și programe publice capabile să le susțină.

Europa noastră va fi o Europă a viitorului. Vrem un nou contract social cu tinerele și cu tinerii europeni, prin extinderea posibilităților de a călători, de a studia, de a lucra și de a participa la democrația europeană.

În parteneriat cu partide, sindicate, ONG-uri și mișcări sociale europene, vrem să construim o forță care să lupte pentru bunăstare, democrație și solidaritate, împotriva inegalității și a sărăciei, a naționalismului şi a marilor interese de afaceri ce amenință viitorul Uniunii Europene.

O Europă mai bună este posibilă! Şi o vom construi împreună.