Andreea Petruț


Am 28 de ani și sunt consilier parlamentar, iar ultimii 8 ani i-am dedicat uneori până la epuizare cauzelor în care am crezut, fiind implicată activ în numeroase ONG-uri și cauze civice.

M-am născut în 1990 odată cu democrația în România în Codlea, un orășel pe atunci industrial din județul Brașov. Provin dintr-o familie modestă, cu posibilități financiare reduse. Acasă am învățat să pun mereu onestitatea și cinstea înaintea banilor. Am copilărit în anii tranziției văzând cum în orașul meu se închid rând pe rând fabricile, cum tatăl meu, alături de mii de oameni rămân fără slujbă, cum adulții sunt obligați să plece din țară pentru a le putea asigura un trai decent familiilor lor, iar copiii rămân singuri acasă. Pentru a-mi plăti chiria în primii ani de facultate familia mea a vândut mașina, iar pe parcursul studiilor a făcut mari eforturi materiale pentru a mă susține, ca eu să-mi pot dedica timpul studiilor și asociațiilor studențești.

Din 2012 am participat și m-am implicat în organizarea majorității protestelor civice: 2012 (anti-austeritate); 2013 (Roșia Montană); 2014 (Păduri); 2015 (Colectiv); 2016 (anticorupție). Am primit amenzi de la jandarmerie, am fost agresată de grupuri de extremă dreapta, am fost expusă la atacuri publice din partea televiziunilor aservite politic, dar nu am renunțat niciodată să lupt pentru ceea ce cred.

Doresc să-i reprezint pe tineri și pe acei cetățeni care au pierdut din cauza nedreptăților sociale și economice în ultimii 29 de ani și să demonstrez că politica poate fi făcută la cel mai înalt nivel de tineri onești, competenți, care provin din familii sărace.

În prezent, tinerii din toată Europa suportă consecințele crizelor financiare și economice create de un sistem nesustenabil. Suntem prima generație care se așteaptă să aibă o viață mai grea ca părinții noștri. Locurile de muncă precare, lipsa locuințelor accesibile și problemele de sănătate mintală reprezintă o realitate zilnică pentru mulți tineri dintre noi.

În Parlamentul European îmi doresc să lupt împotriva inegalităților sociale și economice și să lucrez la promovarea și apărarea drepturilor tinerilor, tranziția către economie circulară, îmbunătățirea condițiilor de muncă şi salarizării, și consolidarea serviciilor sociale în Europa.

Contact: andreea.petrut@partidul-demos.ro