Daniela Gabor


Sunt profesoară de economie și macrofinanțe la o universitate din Marea Britanie. Am copilărit în anii duri ai tranziției românești, unde am învățat de la bunica ce importanta e solidaritatea. Din pensia ei mică de muncitoare la CFR, bunica a ținut casă, fii și fiice ramași șomeri, nepoate și nepoți, neamuri de la țară venite la spitalele de la oraș, vecine ascunzându-se de soții lor violenți. În timpul masteratului în Olanda, am lucrat ca femeie de serviciu la o bancă. Acolo am înțeles cat de invizibili pot fi migranții, cat de vulnerabili fără sprijinul statului Roman sau al instituțiilor Europene.

Cred că sărăcia, problemele sociale, inegalitatea, autoritarismul politic, corupția și lipsa de solidaritate sunt manifestări ale unui model economic care funcționează numai pentru cei puțini.

Până acum, activismul meu s-a orientat înspre a convinge politicieni, fie în Marea Britanie, fie în Parlamentul European, că schimbarea modelului economic trebuie pusă în centrul eforturilor progresiste.
De-a lungul anilor am contribuit la planurile strategice pentru o bancă națională de dezvoltare în Marea Britanie, am lucrat cu raportorii Parlamentului European la planuri pentru Uniunea Piețelor de Capital și securizarea bonurilor de stat și private la nivel european.

Cred într-o Europă diferită, o Europă a solidarității, a egalității, o Europă ecologică. Aceasta nu e posibilă fără schimbarea modelului economic, prin corectarea disfuncțiilor democrației europene, prin reforma Euro și printr-o strategie agresivă împotriva schimbărilor climatice.

În Parlamentul European vreau să îi reprezint pe cei mulți, pe cele care vor un serviciu demn, un salariu just, servicii publice bune, și o societate capabilă să aibă grijă de membrele și membrii săi, pe femeile ca bunica mea, îngrijorate de pensii mici, pe micii întreprinzători ca prietenii mei, care se luptă pentru acces la credite pentru investiții, pe migranții ca mine, care vor drepturi egale și respect, pe tinerele ca studentele mele îngrijorate de un viitor precar, amenințat de schimbări climatice.

Contact: daniela.gabor@partidul-demos.ro