Elena Trifan


Sunt Elena Trifan și sunt antropolog. Am colaborat cu Banca Mondială, INCFC, ICCV, Fundația Desire Cluj, Active Watch și alte organizații în elaborarea de cercetări pe tematici sociale. Am un doctorat în sociologie în care am cercetat practicarea dezvoltării personale în contextul ascensiunii ideilor neoliberale despre auto-realizarea individului prin auto-îmbunătățire. În prezent sunt cadru asociat la SNSPA unde predau Introducere în Antropologie și Antropologia Relațiilor de Muncă.

M-am născut pe 9 mai, ziua victoriei împotriva fascismului, în 1989, anul victoriei împotriva comunismului. Crescută în tranziție, în mijlocul unor familii cu istorii diferite oglinzi perfecte ale conflictelor societății românești postdecembriste: o parte de familie care a beneficiat de mobilitatea socială oferită de sistemul comunist, în timp ce cealaltă parte a fost desproprietărită de politicile cooperativiste. Părinții mei au trecut prin șomaj, experiențe antreprenoriale eșuate și eforturile de a înțelege noua lume, cea capitalistă. M-au susținut cu dificultate și cu multe sacrificii făcute ca eu să pot merge la un liceu bun, la studii universitare și postuniversitare.

Am ales sa merg la sociologie tocmai pentru ca îmi doream să aflu cum este lumea în care trăiesc și cum aș putea să o fac mai bună. Cercetarea de teren a însemnat să merg în comunități unde oamenii care locuiesc în construcții improvizate, departe de ceea ce înseamnă o locuire decentă, unde oamenii sunt nevoiți zi de zi se lupte pentru supraviețuire. Pe ei îmi doresc să-i reprezint în Parlamentul European.

Capitalismul global al ultimilor 40 de ani este construit prin exploatarea majorității, în favoarea capitalului și a unei minorități, prin fragmentarea instituțiilor de protecție socială și discurs individualizant care construiește forme de discriminare și stigmatizare.

Consider că proiectul european trebuie să își asume concret rolul social. O economie gândită doar pentru profit nu e o economie pentru oameni, așa cum am tot văzut în ultimii 30 de ani.

Europa socială nu înseamnă acțiune individuală, în care solidaritatea se rezumă la familie, biserică și rare acțiuni caritabile, ci înseamnă un sistem statal și suprastatal care să redistribuie averea, taxarea profitului enorm pe care cei putini îl fac din munca celor mulți, un sistem funcțional universal pentru sănătate, educație, justiție, locuire și infrastructură.

Contact: elena.trifan@partidul-demos.ro