Linda Greta Claudia Zsiga


Am 37 de ani, sunt activistă de mai mulți ani și militez pentru dreptul la locuire.

În decembrie 2010 am trecut printr-o evacuare forțată, fiind mutată împreună cu familia mea, alături de alte 76 de familii, de pe strada Coastei din Cluj lângă rampa de gunoi a orașului, pe strada Pata Rât. De atunci am hotărât să mă implic în mai multe acțiuni și mișcări civice pentru a opri evacuările forțate și pentru a susține dreptul la locuire al tuturor oamenilor.

În 2011-2014, alături de Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC), din care fac și eu parte, am avut o serie de evenimente în care am călătorit în mai multe orașe din Europa (Varșovia, Cracovia, Dublin, Bruxelles) și am făcut cunoscută situația evacuărilor abuzive din România, organizând cu sprijinul Amnesty International și al altor organizații și o serie de evenimente la Parlamentul European.

Din experiența mea de activistă am constatat că fenomenul evacuărilor forțate, întâlnit peste tot în România (Cluj-Napoca, Constanța, Baia-Mare, Bistrița etc) îi vizează îndeosebi pe romi. Aceștia sunt mutați de către autorități la periferia orașelor și ajung, ca rezultat direct, să nu mai aibă acces la serviciile publice de bază. Cred că avem nevoie de decizii politice nu doar la nivel național și local, ci și la nivel european, pentru a rezolva aceste probleme locative.

În Parlamentul European, vreau să continui să lupt pentru dreptul tuturor oamenilor la o locuire, indiferent de etnia lor. De aceea îmi doresc să transpun în politici publice aceste probleme insuficient dezbătute în România și la nivelul întregii Europe.

Cu sprijinul tău, voi lupta mai departe pentru oprirea evacuărilor forțate, pentru dreptul la locuire, pentru creșterea stocului de locuințe sociale publice, pentru reglementarea costurilor locuințelor și chiriilor așa încât categoriile sociale defavorizate să poată avea acces la ele.

Contact: linda.greta.zsiga@partidul-demos.ro